Σελίδες

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΠΙΕΡΙΚΟ.

ΤΡΙΤΗ 1-12-2009

Τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να περιγράψει κανείς ό,τι ζήσανε όσοι παρευρέθηκαν στη βραδιά τιμής στη θρυλική ομάδα του Πιερικού του 1961-63 που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Κατερίνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Παλαιμάχων Πιερικού, εκδήλωση που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τον κύκλο των εκδηλώσεων στο πλαίσιο των Αικατερινίων 2009. Ο ιστορικός Πιερικός δε θα μπορούσε να είναι απών από τις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, "πόλη δεν είναι τα κτήρια, είναι οι άνθρωποι που χτίσανε αυτή την πόλη. Δόξα για την πόλη μας αποτέλεσε το πιερικό ποδόσφαιρο, ο Πιερικός μας". Το katerinisport ήταν εκεί για να σας μεταφέρει στιγμές από το ένδοξο παρελθόν...

Οι...παππούδες του Πιερικού...
Το "ταξίδι" στις αναμνήσεις του παρελθόντος ήταν γλυκό, και ο Περικλής Χατζηγιάννης αποδείχτηκε ιδανικός "τιμονιέρης". Το "πρώτο πιάτο" ήταν βγαλμένο μέσα από το πολύ μακρινό παρελθόν, με αναφορά και οπτικά ντοκουμέντα σε όλες τις προπολεμικές κατερινιώτικες ομάδες, μερικές από αυτές άγνωστες στο ευρύ κοινό όπως Μ. Αλέξανδρος (1928), Σπάρτακος (1929), Πιερικός (παλαιός!-1931-είδηση της βραδιάς!), Ερμής (1938), Πανεργατική 1940), Όλυμπος (1944), Δόξα Κατερίνης (1945), Αστραπή (1946), Αστέρας (1948). Το 1961, το κοινό όραμα για ποδοσφαιρικές διακρίσεις στην πόλη παραμερίζει τις αντιπαλότητες και οδηγεί στη γέννηση του Πιερικού με τη συγχώνευση των "αστών" του Μ. Αλεξάνδρου και των "λαϊκών στρωμάτων" του Ολύμπου.
Τιμή στη "χρυσή" ομάδα 1961-1963.
Ομάδα-μοντέλο, ο Πιερικός το 1961-63, έθελξε με το ωραίο και χωρίς σκοπιμότητες ποδόσφαιρο που έπαιζε και έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το 1963 όπου και ηττήθηκε με 0-3 από τον Ολυμπιακό, στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του. Η "φουρνιά" αυτή αποτελούταν από παίχτες που, όπως λένε οι παλιότεροι, εύκολα παίζανε σε οποιαδήποτε από τις "μεγάλες" ομάδες της χώρας. Όταν οι ποδοσφαιριστές-θρύλοι της...ντριμ τιμ της Κατερίνης σηκώθηκαν για να παραλάβουν τις τιμητικές διακρίσεις, η αίθουσα σείστηκε από χειροκροτήματα και...ράγισαν καρδιές...Ήταν όλοι τους εκεί. Εκτός από δύο. Τους Βαγγέλη Δρανδάκη και Γιάννη Μουστακίδη. Αυτοί έφυγαν νωρίς...Ήταν όμως παρόντες οι Γιάννης Μαρινόπουλος, Γιώργος Κεφαλίδης, Τάσος Αναστασιάδης, Παρασκευάς Πορτοκαλίδης, Αλέκος Ταξίδης, Θόδωρος Κυζίρογλου, Κώστας Ορφανίδης, Γιάννης Χριστοφορίδης, Βαγγέλης Καραφουλίδης, Χρήστος Θεοδωρίδης, Πολύδωρος Φουλίδης, Λάκης Αμανατίδης, Κώστας Μπίκας, Θόδωρος Σιδηρόπουλος, Χρήστος Τσίρος και Γιάννης Φελεκίδης. Όσο για τους Δρανδάκη και Μουστακίδη, μάλλον θα τα' βλεπαν όλα, από μια γωνιά εκεί ψηλά...

Τιμή και στους "διεθνείς" μελανολεύκους.
Δε θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή την ξεχωριστή βραδιά οι παίκτες που όντες εν ενεργεία παίκτες του Πιερικού αγωνίστηκαν στην Εθνική Ελλάδος. Αναμφισβήτητα μεγάλη τιμή και για τους ίδιους, και για τον ιστορικό Πιερικό. Την αρχή έκανε ο Γιάννης Χριστοφορίδης (1963-2), για να ακολουθήσουν οι Νίκος Πανταζής (1971-1), Ντίνος Καμπάς (1971-2), Νίκος Καλαμπάκας (1975-3), Λάκης Παπαϊωάννου (1977-4), Γιώργος Κωστίκος (1977-1) και Αστέριος Γιώτσας (1991-3). Εκπρόσωποι όλοι τους, διαφορετικών "φάσεων" της πιερικής ιστορίας, κοινό τους γνώρισμα όμως, η προσφορά τους στο σύλλογο και το κατερινιώτικο ποδόσφαιρο.
Βραβευτήκαν ακόμη:
Τα Μέλη της πρώτη διοίκησης του Πιερικού.
Ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαιριστής, Τάκης Λουκανίδης (Δόξα Δράμας, ΠΑΟ, Άρης)
Ο Κώστας Καραπατής, παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας (Ηρακλής, ΟΣΦΠ) και πρώην προπονητής του Πιερικού.
Ο σύλλογος παλαιμάχων Πιερικού, στο πρόσωπο του Προέδρου του, Πέτρου Χρυσοστόμου.
Ο "Πατριάρχης" του κατερινιώτικου μπάσκετ Αλέκος Τσιώτσιος.
Οι "σκαπανείς" των αθλητικών ανταποκρίσεων στην Πιερία, Ντίνος Γκουγκουρέλας και Λάζαρος Παπακωνσταντίνου.
Ο Παύλος Γερακάρης, Πρόεδρος του ΠΣΑΤ.
Ο Γιάννης Δέλκος, αναπληρωτής προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος ΕΤ3 για την προβολή που τυγχάνει ο Πιερικός, αλλά και το πιερικό ποδόσφαιρο από το τρίτο κρατικό κανάλι.
Ο Μάκης Σεντελίδης, καθηγητής ΤΕΦΑΑ και πρώην ομοσπονδιακός προπονητής.
Ο Δήμαρχος Κατερίνης δεσμεύτηκε ότι όταν ο Πιερικός ανεβεί στην Α' Εθνική, η τοπική αυτοδιοίκηση (δήμος και νομαρχία σε συνεργασία) θα μεριμνήσει προκειμένου να ανακαινιστούν και να επεκταθούν οι κερκίδες του γηπέδου για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των φιλάθλων.)
ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ
http://sfkpierikos.blogspot.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: