Σελίδες

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ - ΕΔΩ!!


Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ
Οι παλιοί θυμούνται και οι νέοι διδάσκονται
από τις αφηγήσεις των παλιών.

Το 1959 ξεκινάει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Α' Εθνικής κατηγορίας. Ανάμεσα στις 16 ομάδες, στην πρεμιέρα του θεσμού ο "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" Κατερίνης, χωρίς τύχη, την πρώτη κιόλας χρονιά υποβιβάζεται.
Ο δεύτερος εκπρόσωπος της ποδοσφαιρικής Κατερίνης ο "ΟΛΥΜΠΟΣ", με αξιώσεις προσπαθεί να μιμηθεί τον συμπολίτη του. Χάνει το εισητήριο της ανόδου στην Α' Εθνική από τον Θερμαϊκό Θεσ/νίκης πάνω στο νήμα.
Ο υποβιβασμός του Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και η απώλεια ανόδου του ΟΛΥΜΠΟΥ, οδηγούν τους ψυχραιμότερους σε μία επαναστατική για την εποχή σκέψη. ΣΥΝΕΝΩΣΗ...!!! Και είναι επαναστατική η σκέψη γιατί ανάμεσα στα δύο σωματεία υπήρχε ένα "άσβεστο" ποδοσφαιρικό μίσος.
Και όλα αυτά για την πρωτιά.
Η νέα κατάσταση με την δημιουργία της Α' Εθνικής άλλαζε την ροή των πραγμάτων. Δεν υπήρχαν περιθώρια εγωισμών και παρόμοιων συναισθημάτων. Η σύσταση ενός ισχυρού ποδοσφαιρικού εκπροσώπου από το θαυμάσιο έμψυχο υλικό των δύο ομάδων ήταν απαίτηση των καιρών.
Η σκέψη της συνένωσης άρχισε να ωριμάζει. Υπήρχαν βέβαια αντιδράσεις. Οι "σκληροί" λιγόστευαν. Η δημιουργία μιας ομάδας πανίσχυρης που θα εκπροσωπούσε επάξια την Πιερία κερδίζει έδαφος.
Την απόφαση για κοινή συνάντηση των εκπροσώπων των δύο συλλόγων αναλαμβάνουν ο τότε Νομάρχης Πιερίας Κων/νος Ναλμπάντης και ο Δήμαρχος Κατερίνης Βασίλειος Ταβαντζής.
Πρώτη σύσκεψη στη Νομαρχία το Σάββατο 18 Μαρτίου 1961 με πρόεδρο και εισηγητή του θέματος τον Νομάρχη, ο οποίος στους εκπροσώπους "ΟΛΥΜΠΟΥ" και "Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" είπε:
"Εξ' ιδίας πείρας αλλά και εκ διαθέσεως των φιλάθλων ανεξαρτήτως σωματιακής τοποθετήσεως, οτι με τα σημερινά δεδομένα και ως διεξάγεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, επιβάλλεται όπως δημιουργηθεί και στην πόλη μας ένα δυναμικός ποδοσφαιρικός οργανισμός, τον οποίο θα ενισχύει ηθικώς και υλικώς ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλεώς μας".
Πραγματικά υπήρχε διάθεση συνένωσης. Η επόμενη κίνηση: Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των δύο σωματείων. Ορίσθηκαν την Τρίτη 11 Απριλίου 1961.
Η Γενική Συνέλευση του "Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" έγινε στο καφενείο "ΔΡΑΝΔΑΚΗ", στην οδό Ι. Δραγούμη και του "ΟΛΥΜΠΟΥ" στο καφενείο "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ΅" επί της οδού Διαδόχου Κων/νου.
Η Γεν. Συνέλευση του "Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ", με 90 παρόντα μέλη αποφάσισε ομόφωνα υπέρ της συγχώνευσης μετά από ωριαία διαδικασία. Αντίθετα η Γεν, Συνέλευση του "ΟΛΥΜΠΟΥ" υπήρξε αρκετά θορυβώδης με αντιδράσεις, ζωηρές αντεγκλήσεις, διαξιφισμούς και αποχωρήσεις. Η ψηφοφορία ανέδειξε υπέρ της συγχωνεύσεως 70 μέλη, 6 κατά, μία λευκή και 20 αποχωρήσαντες.
Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ είναι γεγονός !!!
Ακολούθησαν λεπτομέρειες που προέβλεπαν πως οι δύο σύλλογοι θα περάτωναν το πρωτάθλημα 1961-62 και το Ιούνιο μετά από κληρωση θα παρέμενε το ένα από τα δύο Σωματεία στο οποίο θα προσχωρούσε τυπικά και το δεύτερο και θα άλλαζε καταστατικό και ονομασία αργότερα.
Και το όνομα αυτού :  Σύνδεσμος Φιλάθλων Κατερίνης "ΠΙΕΡΙΚΟΣ"
Σήμα του ο αναγεννώμενος εκ τέφρας φοίνιξ. Χρώμα το Άσπρο και το Μαύρο.
Η κλήρωση οδήγησε στην τυπική μεταγραφή του "Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ" του οποίου τροποποιήθηκε το καταστατικό και άλλαξε όνομα, ενώ διατηρήθηκε ο "ΟΛΥΜΠΟΣ" σαν ομάδα - φυτώριο, η οποία με τη σειρά της μετονομάσθηκε σε "ΑΠΟΛΛΩΝ" Κατερίνης αργότερα.
Έτσι ξεκίνησε ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ που έμελε να δοξάσει την Αθλητική Πιερία.
  • 11 Απριλίου 1961. Γεννιέται μία νέα ποδοσφαιρική δύναμη. Τρία χρόνια μετά την καθιέρωση του Εθνικού Πρωταθλήματος, συγχωνεύονται δύο ποδοσφαιρικά σωματεία:
     
  • ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ





  • και ο ΟΛΥΜΠΟΣ






  • το όνομα δε αυτής ΠΙΕΡΙΚΟΣ







Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΣ



ΗΤΑΝ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟ 1960













  • Η όμορφη Κατερίνη, αγάπησε τόσο το άθλημα αυτό, το ανέβασε ψηλά, το λάτρεψε σαν θρησκεία. Το όνειρο, η ελπίδα και ο πόθος για διάκριση, ένωσε όλους τους Κατερινιώτες, που στο όνομα αυτού, ύψωσε το ασπρόμαυρο έμβλημα και το έκανε γνωστό σ' όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.










  • Η δόξα που ακολούθησε στην 10ετία του '60, τάραξε τα νερά της ποδοσφαιρικής Ελλάδας. Ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ μπροστά και όλη η Κατερίνη ακολουθεί. Η Κατερίνη που δεν αργεί να γίνει ο ποδοσφαιρομάνα αυτής της χώρας.







  • Μέσα σε μία χρονιά ανεβαίνει στην Α' Εθνική κατηγορία. (είχε πάρει την θέση του υποβιβασθέντα Μ.Αλεξάνδρου).










1961-62: 10 όμιλοι, χωρισμένοι με γεωγραφικά κριτήρια. Οι 10 πρωταθλήτριες ομάδες αγωνίστηκαν εκ νέου σε μια μίνι τελική φάση (δυο ομίλων νότιου και βόρειου "τομέα"), από όπου την άνοδο κέρδισε ο πρώτος κάθε ομίλου.


Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ε.Π.Σ. Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, συνέτριψε στο Εθνικό Στάδιο Κατερίνης την "θυγατρική" ομάδα ΟΛΥΜΠΟ Κατερίνης με 11-1, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1961.
Τα γκόλ του ΠΙΕΡΙΚΟΥ: Μπίκας 5, Καραφουλίδης 2, Ορφανίδης 2, Χριστοφορίδης 2.
Η σύνθεση του πρώτου αγώνα: Δρανδάκης, Κεφαλίδης, Πορτοκαλίδης, Μυστακίδης, Τούμπας, Αναστασιάδης, Μπίκας, Ορφανίδης, Φουλίδης, Καραφουλίδης, Χριστοφορίδης.
Προπονητής: Χάρυ Αουρέτνικ.
1961-62 (Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Κ.Δ. Μακεδονίας )
ΟΛΥΜΠΟΣ
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
1-11
Μπίκας 5, Καραφουλίδης 2, Ορφανίδης 2, Χριστοφορίδης 2
Παναουσαϊκός
ΠΊΕΡΙΚΟΣ
0-3
Μπίκας, Ορφανίδης, Αμανατίδης
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Εδεσαϊκός
1-0
Αμανατίδης
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Αναγέννηση Γιαννιτσών
4-0
Φουλίδης 2, Αμανατίδης, Χριστοφορίδης
Βέροια
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
2-0


ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Ολυμπιακός Νάουσας
3-0
Αναστασιάδης 2, Χριστοφορίδης
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Απόλλων Κρ.Βρύσης
7-1
Καραφουλίδης 2, Αναστασιάδης 2, Μπίκας 2, Χριστοφορίδης
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
ΟΛΥΜΠΟΣ
2-0
Μπίκας 2
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Παναουσαϊκός
5-0
Αμανατίδης 2, Χριστοφορίδης, Φουλίδης, Σιδηρόπουλος
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Εδεσαϊκός
1-0
Καραφουλίδης
Αναγέννηση Γιανν.
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
0-1
Φουλίδης
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Βέροια
0-0


Ολυμπιακός Νάουσ.
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
1-1
Τσίρος
Απόλλων Κρ.Βρύσης
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
0-5
Τσίρος 2, Φουλίδης, Αναστασιάδης, Αμανατίδης,




Ο Πιερικός Πρωταθλητής Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας και αγωνίζεται στον 3ο όμιλο Β' Εθνικής


7-1-1962
Βέροια
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
1-2
Χριστοφορίδης 2
21-1-1962
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Άρης Καστοριάς
2-0
Αμανατίδης, Καραφουλίδης
28-1-1962
Άρης Πτολεμαϊδας
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
1-1
Καραφουλίδης
4-2-1962
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Ολυμπιακός Κοζάνης
1-1
Φουλίδης
11-2-1962
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Εδεσαϊκός
3-0
Αμανατίδης 2, Φουλίδης
18-2-1962
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Βέροια
1-0
Ορφανίδης
25-2-1962
Άρης Καστοριάς
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
1-1
Σιδηρόπουλος
4-3-1962
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Άρης Πτολεμαϊδας
2-0
Φουλίδης, Χριστοφορίδης
11-3-1962
Ολυμπιακός Κοζάνης
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
1-1
Μπίκας
18-3-1962
Εδεσαϊκός
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
1-0


Πιερικός και Ολυμπιακός Κοζάνης ισοβαθμούν
και οδηγούνται σε αγώνα Μπαράζ στο γήπεδο Χαριλάου (Θεσ/νίκη)

Χάνοντας στο τελευταίο παιχνίδι με τον Εδεσαϊκό, ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ ισοβάθμισε με τον ολυμπιακό Κοζάνης και έτσι οδηγήθηκαν οι δύο ομάδες σε αγώνα κατατάξεως.
Ορίσθηκε να διεξαχθεί στο γήπεδο Χαριλάου της Θεσ/νίκης στις 1-4-1962 στις 10:30 το πρωϊ.
Το παιχνίδι συναρπαστικό. Το παρακολούθησαν περίπου 18.000 θεατές, στην πλειοψηφία τους Πιερείς. Μοναδική Παμπιερική εκστρατεία στην Θεσ/νίκη που όμοιά της δεν ξαναγνώρησε η περιοχή μας. Οι φίλαθλοι με την θερμή τους συμπαράσταση δικαιούντο μερίδιο νίκης.
Ένταση και πάθος. Δύο αποβολές για τον ολυμπιακό, μία για τον ΠΙΕΡΙΚΟ, ο Ταξίδης που είδε την κόκκινη κάρτα από τον Πορτογάλο διαιτητή Γκουβέϊα στο 67'.
Το χρυσό γκόλ στο 89' από τον Κεφαλίδη με δυνατό σούτ έξω από την περιοχή. Έξαλλοι  πανηγυρισμοί συνοδεύουν την επιτυχία. Η φίλαθλη Πιερία βλέπει το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Ένα ακόμη βήμα απομένει για την άνοδο.
Οι τελικοί αγώνες της Β' Εθνικής. Ομάδες από την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία. Ο νικητής οδηγείται στην Α' Εθνική κατηγορία.
ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ αγωνίσθηκε: Δρανδάκης, Κεφαλίδης, Πορτοκαλίδης, Μυστακίδης, Ταξίδης, Σιδηρόπουλος, Μπίκας, Αμανατίδης, Φουλίδης, Καραφουλίδης, Χριστοφορίδης.
Προπονητής: Χάρυ Αουρέτνικ (αυστριακός).


ΠΙΕΡΙΚΟΣ
-
Ολυμπιακός Κοζάνης
1 - 1





Ο Πιερικός στην τελική φάση για την άνοδο στην Α' Εθνική
Με ήττα ξεκίνησε ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ τους αγώνες κατατάξεως της τελικής φάσης των ομάδων της Β' Εθνικής που διεκδικούσαν άνοδο στην Α' Εθνική. Στον όμιλο του Βορρά, που μετείχε η ομάδα μας, συμμετείχαν ακόμη: Ηρακλής Σερρών, Ολυμπιακός Βόλου, Λαρισαϊκός, Ηρακλής Καβάλας.
Ο πρωταθλητής θα αναδεικνύονταν από αντίστοιχο πρωτάθλημα με αγώνες δύο γύρων, με εντός και εκτός έδρας συναντήσεις.
6-5-1962
Ηρακλής Σερρών
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
2-1
Αμανατίδης
20-5-1962
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Ολυμπιακός Βόλου
2-0
Χριστοφορίδης, Θεοδωρίδης
27-5-1962
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Λαρισαϊκός
6-1
Θεοδωρίδης 2, Καραφουλίδης, Αμανατίδης, Ορφανίδης, Χριστοφορίδης
3-6-1962
Ηρακλής Καβάλας
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
3-1
Αμανατίδης
10-6-1962
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Ηρακλής Σερρών
3-0


24-6-1962
Ολυμπιακός Βόλου
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
0-2
Αμανατίδης 2
28-6-1962
Λαρισαϊκός
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
1-3
Αμανατίδης 2, Θεοδωρίδης
1-7-1962
ΠΙΕΡΙΚΟΣ
Ηρακλής Καβάλας
0-0














Και πάλι ο Πιερικός οδηγείται σε αγώνα Μπαράζ στο γήπεδο Χαριλάου (Θεσ/νίκη)
με τον Ηρακλή Καβάλας στις 4 Ιουλίου 1962 ημέρα Τετάρτη.

Μετά το τέλος του πρωταθλήματος, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει την τελευταία αγωνιστική στην έδρα ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ τον Ηρακλή Καβάλας, ισοβαθμεί μαζί του και οδηγείται και πάλι σε αγώνα κατατάξεως.
Αντιμέτωποι και πάλι ΠΙΕΡΙΚΟΣ και ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Ο νικητής ανέρχεται στην Α' Εθνική.
Η συνάντηση των δύο ισόβαθμων θα γίνει την Τετάρτη 4 Ιουλίου 1962. Και πάλι ορίζεται το γήπεδο Χαριλάου. Ωρα έναρξης 5:30 μ.μ.
Πρώτο σφύριγμα από τον διαιτητή Πελώμη. Στην σέντρα ο Ηρακλής.
Στο 2ο λεπτό η πρώτη ευκαιρία για την ομάδα της Καβάλας. Ο Δρανδάκης αποσοβεί.
Στο 13 ο Μπίκας τραυματίζεται απο τον Δανιήλ και αιμόφυρτος αποχωρεί για λίγο από το παιχνίδι. Με το ίδιο πάθος, δύναμη, συνεχίστηκε ο καθοριστικός αγώνας της χρονιάς.
Το 1-0 για τον ΠΙΕΡΙΚΟ στο 57'. Ο Χριστοφορίδης στέλνει την μπάλα στον Θεοδωρίδη, ο τελευταίος με έξυπνο τρόπο την αφήνει στον Μπίκα, ο οποίος με δυνατό βολέ ανοίγει το σκόρ.
Το τελικό 2-0 στο 87'. Ο Χριστοφορίδης με ατομική προσπάθεια φτάνει έξω από την περιοχή του Ηρακλή. Τροφοδοτεί τον αμαρκάριστο Αναστασιάδη που από κοντά επισφραγίζει την επιτυχία.
Η σύνθεση του ΠΙΕΡΙΚΟΥ: Δρανδάκης, Κεφαλίδης, Πορτοκαλίδης, Μυστακίδης, Ταξίδης, Σιδηρόπουλος, Μπίκας, Αναστασιάδης, Θεοδωρίδης, Ορφανίδης, Χριστοφορίδης.
Πιερικός
-
Ηρακλής Καβάλας
2 - 0
Ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ στην Α' ΕΘΝΙΚΗ











Συγκεντρωτικά αποτελέσματα περιόδου 1961-62
Σκόρερς
Αμανατίδης
28


Μπίκας
16


Χριστοφορίδης
15


Καραφουλίδης
11


Φουλίδης
10






Συμμετοχές
Δρανδάκης - Μυστακίδης
40


Σιδηρόπουλος Θ.
39


Χριστοφορίδης
34


Φουλίδης
33


Ταξίδης - Πορτοκαλίδης
32


Κεφαλίδης - Μπίκας - Αμανατίδης
31


Καραφουλίδης
24


Κυζίρογλου
19


Θεοδωρίδης
17


Ορφανίδης
14


Αναστασιάδης
11


Τσίρος
6


Καρανταγλίδης - Τούμπας
2


Μαυρομάτης - Πουτσίκης
1






Πέτυχε 108 τέρματα και δέχτηκε 28

Δεν υπάρχουν σχόλια: