Σελίδες

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Μηνύματα αισιοδοξίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 2-1-2010



Άρχισαν επίσημα οι μεταγραφές της φετινής χειμερινής περιόδου στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση και καταγράφεται στα θετικά είναι η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στον Πιερικό και τον Δημήτρη Τόσκα. Η Κίνηση αυτή για κάποιους μπορεί να μην λέει πολλά πράγματα αν δεν ερμηνευτεί με το κατάλληλο σκεπτικό. Και το λέω αυτό, με δεδομένο ότι διακαής πόθος όλων όσων αγαπάνε και οραματίζονται τον Πιερικό της επόμενης ημέρας, είναι αυτός ο Πιερικός να  στηρίζεται σε ένα μεγάλο του ποσοστό σε δικά του παιδιά. Μια πετυχημένη συνταγή πολλών χρόνων η οποία δεν είναι καθόλου δύσκολο να ακολουθηθεί. Ο Δημήτρης έχει δώσει αρκετές φορές τα διαπιστευτήριά του προς άπαντες για την ποδοσφαιρική του αξία και ικανότητα, με κορυφαίο του επίτευγμα την πρόσκλησή του στην εθνική ομάδα των Νέων της χώρας μας. Μια ομάδα που απαρτίζεται από παιδιά που αγωνίζονται σε ομάδες της Σούπερ Λίνκ. Και τι πιο τιμητικό για την πόλη και την ομάδα μας να βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά ο δικός μας Δημήτρης Τόσκας. Και τι πιο τιμητικό και ελπιδοφόρο, να ακολουθήσει την κλήση και την καταξίωση του νεαρού ποδοσφαιριστή μας, ένα ακόμη παιδί από την περιοχή μας.
Γιατί όχι και δύο.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά και δε χρειάζεται μεγάλη γνώση ή ικανότητα για να καταλάβει κανένας ότι δεν υπάρχει κανένα μέλλον σε μια επαρχιακή ομάδα που δεν έχει γηγενείς και δουλεμένους ετοιμοπόλεμους ποδοσφαιριστές, σε όποια κατηγορία κι αν αγωνίζεται. Θα θυμάστε κατά καιρούς μεγάλους ποδοσφαιριστές που περάσανε από την πόλη και την ομάδα μας. Όπως σίγουρα θα θυμάστε και κάποια παλτά που πέρασαν και δεν ακούμπησαν, παίρνοντας κάποια εκατομμύρια δραχμές τότε, κάποια ευρώ τα μετέπειτα χρόνια. Κι αυτό έχει τη λογική του γιατί άλλοι παίκτες βγαίνουν και άλλοι δεν μπορούν με τίποτα να προσφέρουν για πολλούς και διάφορους λόγους.
 Το σίγουρο είναι ότι αν καταφέρουμε να βγούμε στην Σούπερ Λίνκ  φέτος, ή του χρόνου, ή τον άλλο χρόνο, αν δεν υπάρχουν παιδιά από την περιοχή να ¨βγούν¨ αγωνιστικά και να προστεθούν στο ρόστερ της ομάδας, τότε η όποια πορεία θα είναι πρόσκαιρη και δε θα έχει μακρόχρονη παρουσία.
 Γιατί είναι απλό, ότι οι νεαροί γηγενείς παίκτες, σημαίνουν φτηνά μακροχρόνια συμβόλαια, πόθο και προσπάθεια για διάκριση που θα φέρει κάποια στιγμή και το αποτέλεσμα και εκτός αυτού, θα φέρει και μια ενδεχόμενη μεταγραφή που θα ξεκουράσει το οικονομικό βάρος αυτών που μέχρι τώρα μόνο πληρώνουν. Αυτό μεταφράζεται και σε μια υγιή γενικότερα κατάσταση η οποία μακρόχρονα μπορεί να συντηρηθεί και να έχει ελπιδοφόρο και επικερδές μέλλον για τη διοίκηση που θέλει τα έσοδα ως ΠΑΕ, για τον φίλαθλο κόσμο που θα έχει την διάθεση να πάει στο γήπεδο και να παρακολουθήσει τα δικά του παιδιά και για την ίδια την περιοχή, που θα δει δικά της ποδοσφαιρικά βλαστάρια να ανοίγουν τους ορίζοντές τους προς όλες τις κατευθύνσεις, περνώντας όμως πρώτα και προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο κεντρικό μας σωματείο.
 Η ομάδα Νέων της ΠΑΕ Πιερικός, είναι ένας ανεκτίμητος και πολλά υποσχόμενος θησαυρός που δίνει την βάση και τα εχέγγυα να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω. Παιδιά που αγωνίζονται σε ομάδες της Πιερίας, είναι ακόμη ένας θησαυρός που πρέπει να αξιολογηθεί και να μπεί σε επεξεργασία για να αξιοποιηθεί.  Ο Δημήτρης Τόσκας, ο διεθνής με την Νέων Δημήτρης, όπως και ο Άγγελος Κόϊτς και άλλα παιδιά που βρίσκονται στην Πιερική οικογένεια πρέπει να αξιοποιηθούν. Έχουν και το ταλέντο και την ποιότητα αλλά και την θέληση να διακριθούν και αυτή τους τη διάθεση για διάκριση, θα πρέπει να την εκμεταλλευτεί η ομάδα μας.
Σίγουρα χρειάζεται και η εμπειρία. Ένα σημαντικό συστατικό στο να λειτουργήσει σωστά μια ομάδα. Εμπειρία όμως που θα πηγάζει από την διαφορετικότητα της ποιότητας που θα δώσει ο έμπειρος ποδοσφαιριστής, ο οποίος θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερος από τον πιτσιρικά και σε ήθος και σε αξία. Μόνο τότε το εγχείρημα θα έχει κέρδος και μακροζωία.
Ο Γιώργος ο Καμπερίδης μιλώντας προχθές μαζί μου σε μια κατάθεση καρδιάς όταν ανέλαβε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας της ΑΕ Ποντίων, είπε ότι η Πιερία είναι αστείρευτη δεξαμενή ταλέντων. Ούτε γραφικός θέλω να γίνω, ούτε να επαναλαμβάνω αυτά που κατά καιρούς ειπώθηκαν. Η ιστορία έχει γράψει όμως ότι ο Πιερικός όποτε μεγαλούργησε, το έκανε με πολλούς γηγενείς ποδοσφαιριστές στη σύνθεσή του. Και με 3-5, άντε εγώ να πω και 10 ποιοτικούς, εκτός Πιερίας ποδοσφαιριστές, οι οποίοι όμως ήταν πολύ καλύτεροι από τους δικούς μας. Και ότι γράφει η ιστορία δε ξεγράφει. Και ας αφήσουν οι 5-10 επιστήμονες και  γνωστοί χειροκροτητές της κερκίδας τις καραμέλες που κατά καιρούς μασουλάνε, γιατί το ποδόσφαιρο δεν άλλαξε σε κάποια θέματα καθόλου. Πάντα το ίδιο θα είναι, όπως και η μπάλα η οποία θα είναι πάντα στρόγγυλη.
Θέλω αγνά και Πιερικά να χειροκροτήσω την ανανέωση του Δημήτρη Τόσκα και την παραμονή του στην ομάδα μας, και να δώσω και επίσημα τα συγχαρητήριά μου στην νέα διοίκηση του Δημήτρη Ελευθεριάδη που καταθέτει με κινήσεις σαν κι αυτή το νέο σκεπτικό της, στο οποίο είμαστε εναρμονισμένοι όλοι όσοι σκεπτόμαστε θετικά και από καρδιάς την προοδευτική και ανοδική πορεία της ομάδας μας. Επίσης να ευχηθούμε όλοι καλή δύναμη στους κυρίους, νέα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΕ, που μπαίνουν για να βοηθήσουν τη δύσκολη προσπάθεια για την άνοδο της ομάδας μας στην κορυφαία κατηγορία της χώρας. Καλή επιτυχία, και συγχαρητήρια για τη στήριξη που θα δώσετε στον Δημήτρη και τους συνεργάτες του. Καλή χρονιά να είναι το 2010 για τον Πιερικό μας.
 Και κινήσεις σαν αυτή με τον Δημήτρη Τόσκα να συνεχισθούν, για να γεμίσουν κάποια στιγμή οι κερκίδες του γηπέδου μας από φίλους, συγχωριανούς, και συγγενείς των παιδιών αυτών. Αλλά και από μανατζαραίους που θα έρθουν αυτή τη φορά για να πληρώσουν και όχι να τα πάρουν από την Πιερική διοίκηση.
                                           
                                                                              Με τον Μπάμπη Πείδη