Σελίδες

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Γονείς στους αγώνες - του Γιάννη Μυστακίδη - προπονητή ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-2-2010
Ο/H Ioannis Mistakidis
Γονείς στους αγώνες

Ο ρόλος του γονέα στην ψυχολογική προετοιμασία των αθλητών είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οι μικροί και άπειροι αθλητές θα βοηθηθούν πολύ από τους γονείς τους εάν αυτοί είναι ικανοί να τους δώσουν τις πρώτες κατευθύνσεις στις ψυχολογικές δεξιότητες.
• Δημιουργήστε ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον πριν και κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών περιόδων
• Εστιάστε την προσοχή του παιδιού σας στο πως το παιδί θα αγωνιστεί και ποτέ μην δίνετε βαρύτητα στην θέση που θα κερδίσει ή στον αντίπαλο
• Αποδοχή ενός χαμηλού αποτελέσματος. Για να αποφύγουμε το στρες έχουμε συζητήσει με το παιδί το ότι η αποτυχία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού και είναι αποδεκτή.
• Συζητήστε με το παιδί τον επερχόμενο αγώνα και τα σημεία που του προκαλούν άγχος.
• Επιτρέψτε στο παιδί να λάβει το ίδιο τις αθλητικές αποφάσεις
• Επιβραβεύστε όλες τις αγωνιστικές προσπάθειες είτε θετικές είτε αρνητικές και συζητήστε τι αποκόμισε το παιδί από την κάθε μία. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
• Τονίστε την διασκέδαση της αθλητικής συμμετοχής και τον αθλητισμό ως διαδικασία δια βίου μάθησης.

Σχέση γονέων προπονητών
Η στήριξη των αθλητών από τους γονείς είναι αν μη τι άλλο καθοριστική. Πολλοί προπονητές ζητούν από τα παιδιά να μη συζητούν καθόλου περί προπόνησης και περί αγώνων στο σπίτι τους καθώς παρουσιάζουν τους γονείς αδαείς. Αυτό όμως είναι αδύνατο. Όσο και εμπιστεύεται ο γονέας τον προπονητή δεν μπορεί να απέχει εντελώς από την αγωνιστική εξέλιξη του παιδιού του.
Οι γονείς των αθλητών παρακινούν τα παιδιά τους στον αθλητισμό και δημιουργούν προσδοκίες επιτυχίας. Σύμφωνα με έρευνες οι πεποιθήσεις των γονέων επηρεάζουν σημαντικά την αυτοεκτίμηση του παιδιού αλλά και την εξέλιξή του. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η ενθάρρυνση από τους γονείς μπορεί να αυξήσει την παρακίνηση του παιδιού για τη συμμετοχή στον αθλητισμό αλλά μπορεί να έχει και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα δηλαδή η ενθάρρυνση αυτή να αποκτήσει την μορφή πίεσης.
Από τα πρώτα βήματα των παιδιών οι γονείς θα πρέπει να συνεργάζονται με τους προπονητές έτσι ώστε να γίνεται ενημέρωση για το άθλημα και τις απαιτήσεις του. Ένας σωστά ενημερωμένος γονιός μπορεί να βοηθήσει την αθλητική εξέλιξη του παιδίου. Συγχρόνως σε συνεργασία γονιού- προπονητή θα πρέπει να ορίζονται οι ηθικές και οι ανήθικες συμπεριφορές στα πλαίσια της ομάδας. Επίσης η αποδοχή και επιβράβευση των ηθικών συμπεριφορών θα πρέπει να κινείται στην ίδια κατεύθυνση από γονείς και προπονητές.
Η ίδια τακτική πρέπει να εφαρμοστεί και στον προσδιορισμό των στόχων. Τα παιδί που κατευθύνεται διαφορετικά από τον προπονητή και διαφορετικά από την οικογένεια του σίγουρα θα έχει αμφιβολίες για το ποιος θα είναι ο τελικός του στόχος και για το πώς θα κινηθεί για να τον επιτύχει. Πρέπει να καθορίζονται στόχοι περιγραφικοί και όχι στόχοι αποτελέσματος. Έτσι το παιδί θα ξέρει ακριβώς τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος και δεν θα του ζητιέται γενικά να βγει πρώτο, πράγμα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο. Και εδώ λοιπόν είναι πολύ σημαντική η συνεργασία γονέα με προπονητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: